Näyttääkö sun videoissa värit usein todella oranssilta tai siniseltä? Ei hätää, tässä artikkelissa ja siihen liittyvässä youtube-videossa tutustutaan miten valkotasapaino ja valon väri (värilämpötila) toimii videokuvauksessa, jotta videon värimaailmailma saadaan toistettua luonnollisen näköisenä.
Mitä valon värillä tarkoitetaan videokuvauksessa?
Jotta valkotasapainon voi asettaa oikein, tulee ymmärtää valon värin käsite. Valon väri on monelle tuttu asia ihan kodin valaisimien lamppujen kyljestä. Käytännössä sillä kuvataan sitä, miten lämmin tai kylmä valo on, eli miten punaisen tai sinisen sävyistä valo on. Valon värilämpötilan asteikkona käytetään asteikkoa 1000 – 10 0000, jossa asteikon alkupää on tosi punaista/oranssia ja asteikon yläpää sinistä valoa. Asteikon yksikkö on lämpötilayksikkö Kelvin.
Yleensä kodin valaisimien värilämpötila vaihtele noin 2000 ja 6500 kelvinin välillä, noin 3000K ollessa yleisin. 2000 kelvinin värilämpötila on todella lämmin, lähes oranssi, kun taas 5200-6000k värilämpötila on valkoista valoa, eli se vastaa keskipäivän päivänvalon värilämpötilaa. Tätä kutsutaan myös neutraaliksi värilämpötilaksi. Hyvin monet videokuvausvalot on päivänvalon värisiä, joka tekee niiden käyttämisestä helpompaa, kun kuvattavaan ruutuun sekoitetaan keinotekoista valoa ja luonnollista vallitsevaa päivänvaloa.
Mitä valkotasapaino tarkoittaa videokuvauksessa?
Valkotasapaino on yksinkertaistetusti digitaalikameroiden ominaisuus, jolla kerrotaan kameralle, minkä värisessä valossa olet kuvaamassa, jotta kamera osaa toistaa värit luonnollisina. Kamera nimen mukaisesti tasapainottaa tallennetun kuvan värejä niin, että valkoinen näyttää oikeasti valkoiselta. Käytännössä digitaalikamera tekee tämän lisäämällä kuvaan vastakkaista värisävyä kuin mitä käytetty valaistus aiheuttaa. Eli jos kuvausvalo on lämmintä, eli oranssia, niin kuvaan lisätään sinistä sävyä ja toisinpäin.
Tähän artikkeliin liittyvässä youtube-videossa on tätä havainnollistettu 3 esimerkillä, jossa valaistus on kaikissa 5500K eli jotakuinkin päivänvalon väristä ja kameran valkotasapaino on säädetty 3 erilaiseen arvoon.
Ensimmäisessä esimerkissä kameran valkotasapaino on säädetty 2500K eli selvästi lämpimmäksi kuin mitä todellisuudessa tilan valaistus on. Kuva näyttää tällöin liian kylmältä, eli siniseltä, koska kamera yrittää tasapainottaa kuvaa lisäämällä siihen sinistä, koska sille on kerrottu, että valaistus on 2500K eli tosi lämmintä valoa.
Toisessa esimerkissä kameran valkotasapaino on säädetty 10 000K eli selvästi kylmemmäksi, kuin mitä huoneen valaistus todellisuudessa on. Kuva näyttää tällöin liian lämpimältä, eli oranssilta, koska kamera yrittää lisätä lämpöä kuvaan, koska se luulee valaistuksen olevan kylmempää, mitä se todellisuudessa on.
Kolmannessa esimerkissä kameran valkotasapaino on säädetty 5500K eli samaan värilämpötilaan, mitä valaistus on. Kuvan värit toistuvat sen värisinä mitä ne todellisuudessa ovat, ja valkoiset asiat näyttävät oikeasti valkoisilta, eikä esim oranssilta tai siniseltä, kuten aiemmissa esimerkeissä.
Miten valkotasapaino pitää säätää videokuvauksessa, jotta kuva näyttää hyvältä?
Valkotasapaino videokuvauksessa on siis oikein asetettu silloin, kun valkotasapaino-asetuksen värilämpötila vastaa valaistuksen todellista värilämpötilaa.
Valkotasapainon säätö riippuu hieman kamerasta. Lähes kaikista digijärkkäreistä löytyy pikavalinnat erilaisille valaisintyypeille, kuten hehkulamppu, loistelamppu ja niin edelleen. Tämän lisäksi yleensä on mahdollisuus säätää vapaasti tarkka värilämpötila kelvineinä, sekä puoliautomaattinen moodi jossa valkotasapaino asetetaan ottamalla lukema harmaakortista, ja vielä täysautomaattinen moodi, jossa kamera kamera yrittää itse päätellä, minkä värilämpötilan omaavalla valolla kohde on kulloinkin valaistu.
Ei ole oikeaa ja väärä tapaa säätää valkotasapaino, mutta oma suositukseni on, että opettelee käyttämään manuaalisesti asetettava valkotasapainon kelvin arvoa valon värin mukaan. Automaattinenkin moodi on toki tietyissä tilanteissa ihan ok, kun pitää kiiressää saada vaan kamera rullaamaan, mutta sen ongelma on se, että värit seilaavat pitkän oton aikana, jos valon väri vaihtuu otoksen tai otoksien aikana, ja se tekee värien matchaamisesta tosi työlästä jälkikäsittelyssä.
Jos sulla on kohtauksessa sekaisin hieman erivärisiä valonlähteitä, voi valkotasapainon asettaminen olla haasteellista. Tällöin kannattaa kokeilla harmaakortin käyttöä, joka on hieman edistyneempi tekniikka. Harmaakortti on ns. 18% harmaan värinen kortti, eli se heijastaa 18% siihen heijastuvasta valosta. Tää tekee kameralle helpoksi tulkita, minkä väristä valoa kortin pinnasta heijastuu. Useimmissa digijärkkäreissä on ominaisuus, jolla otetaan lukema tälläisestä harmakortista, joka on sijoiteltu kuvattavan kohteen viereen samaan valoon, jossa kohde on. Kamera asettaa tämän perusteella oikean valkotasapainon. Jos haluat nähdä jatkossa harmaakortin käytöstä oman tarkemman videon ja artikkelin, niin jätä kommenttikenttään kommentti!
Yhtenä käytännön vinkkinä vielä sellainen, että jos haluat lämpimän tai kylmän otoksen, niin se kannattaa tehdä aina mielummin jälkikäsittelyssä kuin kuvatessa. Joskushan voi olla ihan haluttu efekti, että jokin otos näyttää tarkoituksellisesti esimerkiksi tosi lämpimältä, jos vaikka kuvataan otosta jossa henkilö istuu hämärässä huoneessa takkatulen ääressä. Valkotasapaino kannattaa kuitenkin aina kuvatessa asettaa neutraaliksi, koska säätäminen suuntaan tai toiseen, ja eri otosten värimätsääminen keskenään on jälkikäsittelyssä helpompaa kun lähtökohta kaikissa otoksissa on sama.
Tässäpä siis lyhyt oppimäärä aiheeseen valkotasapaino ja valon väri videokuvauksessa. Jos tykkäsit artikkelista ja/tai videosta, niin pistäppä youtubessa tykkäys ja kanava seurantaan ja kommentoi artikkelin alle, jos haluat jatkossa jostain tietystä aiheesta lisää sisältöä tai jokin asia jäi epäselväksi.
Kommentoi