Sommittelu ja visuaalinen kerronta on mielestäni yksi tärkeimpiä taitoja videokuvauksessa; huomattavasti tärkeämpää kuin tekninen ymmärrys tai kuvaukseen käytetty kalusto. Videokuvauksen sommittelussa pätee pääosin täysin samat sommittelusäännöt kuin valokuvauksessa. Valokuvaus onkin hyvä tapa opetella sommittelua ja visuaalista silmää. Video formaattina tuo lisänä ainakin kaksi ulottuvuutta sommitteluun: kameran liike suhteessa kuvattavaan kohteeseen ja kuvattavan kohteen liike suhteessa kameraan. Ennen kuin tajusin itse olevani enemmän videokuvaaja kuin valokuvaaja, harrastelin säännöllisen epäsäännöllisesti valokuvausta. Valokuvauksen parissa rakennettu tekninen ymmärrys optiikasta, valotuksesta, kameroiden toiminnasta ja sommittelussa on suoraan hyödyttänyt minua videohommien parissa.
Tässä tekstissä halusin nostaa yhden valokuvauksen sommitteluun liittyvät videon, johon törmäsin YouTubessa. Oheisella videolla käydään läpi yhdeksän erilaista sommittelusääntöä valokuvaukseen. Mielestäni suurin osa näistä säännöistä kääntyy lähes suoraan tai ainakin soveltaen myös videokuvaukseen. Videon alla käyn lyhyesti läpi sääntöjen sovellutukset videokuvaukseen.
1. Rule of thirds (”kolmansien sääntö”)
Tämä pätee videokuvaukseen ihan sellaisenaan. Aiemmassa blogissani sivusin hieman tätä sääntöä esimerkiksi haastattelusommittelun osalta. Pätee myös ihan mihin tahansa muuhun: mielenkiinnon kohteet kannattaa asettaa viivojen päälle tai leikkauskohtiin. Tämä antaa sopusuhtaisen sommittelun. Toki sääntöä voi ja kannattaa myös rikkoa, silloin kun se on tarkoituksenmukaista.
2. Leading lines (”johdattelevat linjat”)
Käytä kuvattavassa ruudussa olevia luontaisia linjoja ohjaamaan katsojan katsetta. Pätee sellaisenaan videokuvaukseen jossa kamera on staattinen. Tähän voi mielestäni myös lisätä soveltaen kameran liikkeen mukaan. Jos kameran liike seuraa luontaisia linjoja, näyttää kameran liike usein luonnolliselta. Välillä voi olla esimerkiksi tarpeen liikuttaa kameraa jonkun muunkin linjan kuin horisontin tai pystyakselin suhteen tai esimerkiksi asettaa kamera epäyhdensuuntaiseksi horisontin kanssa (ns. Dutch Angle).
3. Diagonals (”diagonaaliset linjat”)
Täysin sama asia kuin edellisessä kohdassa.
4. Framing (”kehystäminen”)
Hyödynnä luonnollisia ”kehyksiä” tekemään mielenkiintoisempi sommittelu. Esimerkiksi ikkunat ja oviaukot voivat tarjota mielenkiintoisia kehyksiä sommitteluille. Pätee videokuvaukseen ihan yhtälailla kuin valokuvaukseen. Video formaattina mahdollistaa vielä kameran liikkeen avulla esimerkiksi kehyksen läpi liikkumisen kameralla, joka voi olla joissain tapauksissa todella hienon näköistä.
5. Figure to ground (”kohde suhteessa taustaan”)
Erota mielenkiinnon kohde ruudussa taustasta esimerkiksi kontrastin avulla. Pätee videokuvaukseen ihan yhtälailla kuin valokuvaukseen. Esimerkiksi henkilöhaastattelussa mustaan pukeutunut haastateltava ei erotu hirveän hyvin mustasta taustasta. Kontrastia voi parantaa esimerkiksi vaihtamalla tausta vaaleaan, vaihtamalla haastateltavan vaatteet vaaleampaan, käyttämällä runsasta korkovaloa, irroittamalla kohteen kauas taustasta ja tekemällä taustan täysin epäteräväksi ja niin edelleen. Mielestäni ihan yleisesti ottaen suuri kontrasti on kaunista, joten se kannattaa pitää mielessä omaa kuvaa rakentaessa.
6. Fill the frame (”Täytä ruutu”)
Pätee myös videoon. Mikäli halutaan esittää intiimi ”muotokuva” vaikkapa jostakin henkilöstä, saa kuvaan paljon henkilökohtaisemman fiiliksen, jos ruutu on täytetty tämän henkilön kasvoilla lähikuvana. Tätä käytetään tyylillisenä keinona esim dokumenttielokuvissa: ennen kuin siirrytään varsinaisen haastatteluun, näytetään lähikuvaa haastateltavasta musiikin tai kerronnan saattelemana.
7. Center dominant eye (”keskitä hallitseva silmä”)
Tätä voi tyylillisenä keinona hyödyntää myös videokuvauksessa. En esimerkiksi haastattelua kuvaisi missään nimessä tälläisellä sommittelulla, mutta esimerkiksi tyyliteltynä introna voisi toimia sellainen, jossa kuvattava henkilö kääntyy sivuprofiilista katsomaan kameraa niin, että dominantti silmä jää keskelle.
8. Patterns & repetition (”hahmot/kuviot & toisto”)
Toistuvat kuviot ja hahmot ovat esteettisiä. Pätee videokuvaukseen yhtälailla kuin valokuvaukseen. Myös poikkeamat toistuvassa kuviossa/hahmossa ovat oikein sommiteltuna mielenkiintoisia.
9. Symmetry (”Symmetria”)
Symmetria kuvassa on miellyttävän näköistä. Pätee yhtälailla videokuvaukseen kuin valokuvaukseen. Symmetrian voi luoda kuvaan monella tapaa: esimerkiksi luontaisten linjojen tai horisontin suhteen tai vaikkapa kohteen ominaisuuksien suhteen.
Yhteenveto
Monet sommittelusäännöt ovat hyvä lähtökohta lähteä kehittämään omaa visuaalista silmää. Kuten maailmankuulu kuvajournalisti Steve McCurry videon lopuksi toteaa: säännöt ovat kuitenkin tehty rikottaviksi. Tärkeä on löytää oma tyyli ja pitää hauskaa kuvauksen kanssa. Sommittelun taito ja visuaalinen silmä kehittyy vain harjoittamalla sitä jatkuvasti: vaikka ottaisit vain kännykkäkameralla satunnaista valokuvaa, niin mieti aina hetki, miksi kuva näyttää hyvältä juuri näin sommiteltuna. Melko nopeasti erilaiset sommittelusäännöt integroituvat osaksi visuaalista silmääsi ja hyvät sommittelut tulevat tavallaan selkärangasta alitajuisesti. Alat myös aktiivisesti näkemään hyviä sommitteluja ympärilläsi (”tästä saisi hyvän kuvan!”-ilmiö).
Ohessa vielä muutama hyvä video sommittelusta erityisesti videoformaatissa:
Hei!
Kiitos loistavasta postauksesta, todella hyviä vinkkejä ja huomioita myös hieman kokeneemmallekin videokuvaajalle.
Tuota kontrastiasiaa haluan lähteä työstämään enemmän kuvaamisessani. Pidän myös suurista kontrasteista, se jollain tavalla selkeyttää kuvaa ja tekee siitä kiinnostavampaa katsottavaa. Pitääpä petrata myös symmetrian kohdalla.
Moikka ja kiitos kommentista! Mukava jos koit postauksen hyödylliseksi.